JUNI 2021: Voorstelling KAIROS in Orpheus via livestream te zien

Het Gelders Productiehuis presenteert in samenwerking met Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn de voorstelling KAIROS. Een theater, zang- en dansvoorstelling met Apeldoornse risico- en zwerfjongeren. Na maanden van voorbereiding staan zij voor het eerst samen op de planken. De jongeren vertellen eerlijk en ongepolijst hun eigen verhaal. Een voorstelling over vooroordelen en pijn, maar ook over hoop en de kracht vinden om door te gaan als alles tegenzit. De voorstelling wordt op donderdag 18 juni om 18.30 uur live gestreamd vanuit Theater Orpheus.

Tickets voor de livestream (5 euro) zijn hier te bestellen: https://tickets.timkoldenhof.nl/events/livestream-kairos/ Na betaling volgt een dag van te voren de link om te kijken per mail.

MEI 2021: Een laptop voor het overzicht

Zonder computer is het lastig om mee te komen in de huidige maatschappij. We hebben deze week twee jongeren kunnen helpen door een laptop te schenken. Daarmee kunnen ze hun administratie en andere zaken weer regelen. We zijn erg blij dat ze weer stappen kunnen zetten.

 

 
MEI 2021: Reinder (28) ervaart zelf het leven van een zwerfjongere

Reinder Jochems (28) uit Apeldoorn leeft vrijwillig vijf dagen als zwerfjongere. Hij laat zijn bed thuis achter om te ervaren wat jongeren uit deze groep meemaken. Daarover maakt hij ook een korte videoserie. Zijn doel is dat mensen daardoor een beter beeld krijgen van het leven van zwerfjongeren en dak- en thuislozen in het algemeen. Onze stichting bracht hem in contact met een aantal jongeren en gaf hem een sheltersuit, een speciale slaapzak, om de nachten enigszins droog en warm door te komen.

De Stentor besteedde aandacht aan dit bijzondere avontuur. Het hele verhaal is hier te lezen.

 

MAART 2021: Onze stichting in beeld bij BNN/VARA

23 februari 2021

Hoe is het om in de huidige pandemie dak- of thuisloos te zijn? Programmamaakster Selma van BNN/VARA zocht het antwoord in Apeldoorn. Ze spreekt de 23-jarige Robin, die thuis te maken kreeg met geweld en daarom bijna twee jaar geleden de straat op ging. Hij sliep onder meer op het Zwitsal-terrein. Nu probeert hij met hulp weer ’terug de maatschappij in’ te komen. Marco Betman, voorzitter van onze stichting, begeleidt hem als beroepskracht van Stimenz. Hij legt uit wat de knelpunten in onze samenleving zijn, waardoor jongeren tussen wal en schip raken.

Een heel boeiend item. Kijk het hieronder! https://www.youtube.com/embed/kAi6ZI0nw1s

 
MAART 2021: Bijzondere foto’s omdat we 5 jaar bestaan

De Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn bestaat vijf jaar. Om daar bij stil te staan werd een foto-expositie ingericht in kringloopwinkel Foenix op de Zwitsal. Er zijn bijzondere beelden te zien die de Apeldoornse fotograaf Roelof Rump maakte voor het boek Buitenspel en van de radar verdwenen. Donderdag 10 december openden wethouder Maarten van Vierssen en onze voorzitter Marco Betman de tentoonstelling. Helaas gooide de lockdown ook voor deze expo roet in het eten. We waarderen echter de mogelijkheid die we kregen om onze doelgroep onder de aandacht te brengen!

,,Het is een mooie tentoonstelling van ogenschijnlijk normale jongeren. Maar helaas is het leven van deze jongeren vaak niet normaal. Ze zwerven van bank naar bank en slapen soms zelfs op straat. En dat alles is prachtig in kaart gebracht door Roelof Rump, de bekende Apeldoornse fotograaf die helaas in 2019 plotseling is overleden”, aldus wethouder Van Vierssen bij de opening van de tentoonstelling.

 

MAART 2021: Vijf jaar Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn: hoe staan we ervoor?

De plannen waren groots, om het vijfjarig bestaan van de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn te vieren. We hadden onder meer een boeiend symposium in petto waaraan mensen uit de landelijke en lokale politiek zouden deelnemen, professionals uit de hulpverlening en andere belangstellenden. Zo hadden we nog meer activiteiten bedacht; alles met het doel om onze doelgroep verder onder de aandacht te krijgen – en daarmee uiteindelijk te helpen. Corona heeft ervoor gezorgd dat we deze plannen even moeten parkeren. Via onderstaande film staan we toch stil bij ons eerste lustrum. Onder meer twee jongeren die we hebben geholpen, doen hun verhaal. Het kijken en delen waard dus!

 

JULI 2018: jongeren zetten zich in voor ander goed doel

De deelnemers aan het hardloopproject hebben zich ingezet voor een ander goed doel in Apeldoorn. Met tien jongeren hebben we op 26 mei de Kleefrun gelopen. Iedereen kon ons sponsoren en dat heeft geresulteerd in een mooi bedrag voor Stichting Kleef, de organisatie voor mensen met kanker en hun naasten. We konden zodoende een cheque van 1000 euro overhandigen. De jongste deelnemer Cherdestiny mocht dat doen. Iedereen die ons heeft gesponsord hartstikke bedankt! Zonder jullie was dit nooit gelukt.

APRIL 2018: geweldige opbrengst van rally

De opbrengst van de rally van www.pinguinsontour.nl kwam dit jaar deels ten goede aan onze stichting! Net als een ander goed doel, www.jb-gld.nl , mochten wij maar liefst 7000 euro ontvangen. Een fantastisch bedrag waar we zeer dankbaar voor zijn. De oprichter van de stichting, Marco Betman, reed met zijn partner mee tijdens dit zeer geslaagde evenement.

MAART 2018: even ontspannen

Met een bijdrage van de stichting hebben we twee jongeren heel blij kunnen maken met een etentje in een restaurant. Ontspanning die juist ook voor deze groep jongeren heel belangrijk is, maar die er meestal niet in zit.

FEBRUARI 2018: de hardloopgroep finisht!

Zeventien jongeren uit onze doelgroep hebben de 8 kilometer-tocht gelopen tijdens de Midwintermarathon in Apeldoorn. En ze hebben het allemaal gehaald! De stichting is ontzettend trots en bedankt iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van dit project. Een van de deelnemers, Remco, liep overigens niet alleen voor zichzelf. Met een sponsoractie haalde hij 300 euro op voor onze stichting en dus voor de jongeren!

JANUARI 2018: Aandacht voor het hardloopproject

Omroep Gelderland heeft aandacht besteed aan het project waarbij onze stichting een aantal jongeren begeleidt naar deelname aan de Midwintermarathon. Ook het persoonlijk verhaal van een Apeldoornse die op straat leefde is er in opgenomen. De uitzending is terug te kijken; het fragment over de stichting begint na ongeveer 5.45 minuut: https://youtu.be/JXMSGKrG6ZA?t=342

SEPTEMBER 2017: Samen vissen

Zaterdagochtend 7 oktober verzamelden we om 7 uur in de ochtend om te gaan vissen bij forellenkwekerij t’Smallert in Emst. Ruim 20 jongeren kwamen opdagen om mee te gaan. Er waren broodjes gesmeerd en busjes gehuurd om naar Emst te gaan. We hadden als groep een vijver afgehuurd en er waren hengels gehuurd. De weersvoorspellingen waren slecht; er zou veel regen komen. Maar het bleef de hele ochtend nagenoeg droog. Er werd behoorlijk gevangen, maar nog belangrijker: iedereen vond het leuk om te doen. Om half 1 werden de vissen schoongemaakt en verdeeld.

AUGUSTUS 2017: Hardloopgroep voor zwerfjongeren

Grenzen verleggen, fit blijven, nieuwe contacten leggen – het nieuwste project van de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn kan op meerdere manieren een aantal zwerfjongeren helpen. Zij gaan namelijk in een groep hardlopen. Het doel is uiteindelijk begin 2018 mee te doen aan het onderdeel Acht van Apeldoorn tijdens de Midwintermarathon. Marco Betman, zelf actief loper, neemt de hardloopgroep onder zijn hoede. De Lionsclub Apeldoorn steunt het project.

APRIL 2017: geslaagde benefietavond

Een mooi bedrag voor onze stichting én aandacht voor zwerfjongeren. Dat heeft een benefietavond op vrijdag 28 april in Apeldoorn opgeleverd. Marco Betman en Roelof Rump tekenden samen voor de organisatie, namens de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. In ACEC kwamen verschillende mensen aan het woord, waaronder ambassadeur van de stichting Gregor Stam. Dani (Daniël Maksimov) bracht zijn rap over zwerfjongeren en Emily Schurink-Simons verzorgde een performance over het leven op straat. Er waren ruim zestig betalende bezoekers. Dankzij hun bijdrage hebben we een mooie netto opbrengst van 950 euro. Te besteden aan goede dingen voor onze doelgroep. Iedereen bedankt voor zijn hulp, inzet en aanwezigheid!

Er waren verschillende sprekers tijdens de benefietavond.

Februari 2017: een onderscheiding

Marco Betman, oprichter van deze stichting, heeft samen met Roelof Rump een rood lintje gekregen van GroenLinks Apeldoorn. De partij geeft die jaarlijks als erkenning aan mensen ‘die zich met hart en ziel inzetten voor een ander’. Marco en Roelof maakten samen het boek Buitenspel en van de radar verdwenen, over Apeldoornse zwerf- en risicojongeren. ‘Roelof en Marco hebben beiden oog voor markante mensen die de wereld een beetje meer kleur geven’, vindt GroenLinks. Op de foto hieronder staan ze met de derde ontvanger van een rood lintje dit jaar. Marco won twee jaar geleden met twee collega-jeugdwerkers de Gelderse Jeugdaward.

December 2016: uitje naar Rotterdam

We zijn met 6 jongeren naar Rotterdam geweest. Waar we eerst hebben rondgekeken en gegeten in de markthal. En daarna naar het kerstboksgala in Ahoy. Peter Müllenberg, ambassadeur van de stichting, had 6 kaarten beschikbaar gesteld voor onze jongeren. Daarnaast zorgde Peter ervoor dat we achter de schermen mochten kijken. En we mochten met de boksers op de foto. De jongeren hebben een leuk en gezellig uitje gehad.

December 2016: spellen gekregen

In speelgoed/muziekwinkel Koning Willem in Deventer heeft de stichting een spellenpakket in ontvangst mogen nemen. Dat was gewonnen door Emily Schurink-Simons. Zij heeft het op haar beurt aangeboden aan de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. En wij hebben er inmiddels iemand heel blij mee kunnen maken, super!

 
September 2016: computers
De stichting zwerfjongeren Apeldoorn heeft vier computers gekregen. Deze zijn bedoeld voor jongeren die een nieuwe start willen maken. Bijvoorbeeld omdat ze weer aan het werk willen of naar school gaan. Maar geen geld hebben om zelf een computer te kopen. Deze computers zijn aangeboden door computersupport.nl. Heb jij een computer die nog in redelijke staat is, ga dan naar de website van computersupport-apeldoorn.nl. Of stuur ze een mail info@computersupport-apeldoorn.nl . Zij zorgen er dan geheel gratis voor dat deze computers weer gebruiksklaar worden gemaakt, voor onze doelgroep.