De gemeente Apeldoorn is blij met ons hardloopproject, en besteedde er daarom aandacht aan via haar eigen media. Hieronder het verhaal dat de gemeente er over maakte.

Wekelijks samen hardlopen, gezonder leven en, misschien wel het meest belangrijk, ergens bij horen. Een groep zwerfjongeren in Apeldoorn heeft het de afgelopen twee jaar ervaren door mee te doen aan het hardloopproject van Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. Marco Betman is drijvende kracht achter de stichting en initiatiefnemer van het project.

“Ik wilde graag iets doen met de jongeren met wie ik werk bij Stimenz. Apeldoornse jongeren met een fors verleden. Ik ben van huis uit sporter, ik heb veel hard gelopen. Dus ja, dan ga je dat maar gewoon doen. Met als doel, meedoen aan de acht kilometer tijdens de Midwintermarathon 2018.” En met succes, in 2018 haalde Betman met zeventien jongeren de finish van het Apeldoornse hardloopevenement. In 2019 bereikten zes jongeren de eindstreep, waarvan één deelnemer die van de tien Engelse mijl (16 kilometer). Betman is ongelooflijk trots op de jongeren. “Ik heb ze daar echt huilend over de finish zien komen. Gewoon van emoties, om wat ze hebben gepresteerd. Dat ze mij om de hals vlogen van “Marco, ik ben zo trots op mezelf”, daar krijg ik echt kippenvel van.”

Gewoon aan de slag gaan

“Ik ben gewoon aan de slag gegaan met die gasten. Dat heeft veel resultaat. Je ziet direct van alles ontstaan. De jongeren veranderen van individuen in een groep. Ze gaan elkaar motiveren, ze fietsen met elkaar mee, ze corrigeren elkaar en ze spreken met elkaar af.”
Betman vertelt ook dat de hardlooptrainingen een laagdrempelige aanleiding geven om met de deelnemers in gesprek te gaan. Zonder daar heel erg de nadruk op te leggen. “Er zitten ook jongeren tussen die gebruiken, blowen. Eentje stond voor de training nog een joint te roken. Tijdens de training ging ik naast hem lopen, sloeg die jongen bijna dubbel omdat het niet ging. Dat is dan de aanleiding om met zo’n jongere in gesprek te gaan. Dat je dat de dag van een training of een wedstrijd dus niet moet doen.”

De deelname aan de Midwintermarathon was een succes in veel opzichten.

Ondersteuning voor het initiatief

“Een ander was dit project misschien wel nooit begonnen, omdat er helemaal niets was. Maar ik dacht, ik begin gewoon en ik zie wel waar ik tegenaan loop.” In samenwerking met de Sportraad en de Lionsclub Apeldoorn vroeg hij daarom een subsidie aan bij de gemeente Apeldoorn. Met dat geld kon hij inschrijvingen aan toernooien betalen en sportspullen kopen voor de jongeren, die hadden laten zien er echt voor te willen gaan. RunX (voorheen Runnersworld) werkte mee aan het project, door de spullen tegen inkoopprijs aan de stichting te verkopen. En ook AV’34 toonde sympathie door haar trainingsfaciliteiten en twee trainers beschikbaar te stellen.
En daar bleef het niet bij. Er gingen steeds meer jongeren mee lopen, samen met leden van de Lionsclub en stagiaires van Stimenz. Ook reisden topsporters Andrea Deelstra en Gert-Jan Wassink af naar Apeldoorn om de deelnemers aan het project een exclusieve clinic te geven. Volgens Betman kwam dat wel binnen bij de jongeren. “Wat je dan eigenlijk zegt, zonder het hardop tegen de jongeren uit te spreken, is: ‘Je doet ertoe.’ Dat is denk ik het allerbelangrijkste.”

Toekomst van de hardloopclub

De eerste Midwintermarathon kwam en werd overwonnen. In de tussentijd heeft Betman met ‘zijn jongeren’ getraind voor de Midzomermarathon en de volgende Midwintermarathon. Hij steekt er veel tijd en energie in. “Ik ben blij dat ik op deze manier wat extra’s kan doen voor deze jongeren. De ultieme droom is wel dat ik jongeren een jaarabonnement bij een sportclub kan geven ofzo. Dat kan hardlopen zijn, maar ook iets heel anders als ze dat liever doen. Als ze maar doorgaan en bezig blijven.”

Waardering voor project

Wethouder sport Nathan Stukker heeft veel waardering voor het hardloopproject. “Dit project laat zien hoe je met sport voor meer kan zorgen dan alleen voor je gezondheid. Het samen toewerken naar een doel, met alle ups en downs die daarbij horen, dat is de verbindende kracht van sport. Dit is daar zo’n goed voorbeeld van. Ik vind het belangrijk dat in Apeldoorn iedereen de mogelijkheid heeft om te sporten. Deze jongeren kunnen dat zelf vaak niet betalen en doen het daardoor niet. Daarom ben ik de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn en Marco Betman dankbaar dat zij deze jongeren zo de kans geven om dat wel te doen.”