Laatste nieuws:

Complimenten van Ruth Jacott: kippenvel bij ons theaterproject

9 maart 2021
De Stentor besteedt aandacht aan het theaterproject van onze stichting en Tim Koldenhof Producties. Te lezen valt onder meer hoe zangeres Ruth Jacott onder de indruk is van wat de jongeren uit onze doelgroep laten zien.
Heb jij altijd een droom gehad om iets te doen op het gebied van zang, dans of theater? Laat het ons weten, we gaan graag met je in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Onze stichting in beeld bij BNN/VARA

23 februari 2021

Hoe is het om in de huidige pandemie dak- of thuisloos te zijn? Programmamaakster Selma van BNN/VARA zocht het antwoord in Apeldoorn.
Ze spreekt de 23-jarige Robin, die thuis te maken kreeg met geweld en daarom bijna twee jaar geleden de straat op ging. Hij sliep onder meer op het Zwitsal-terrein. Nu probeert hij met hulp weer ‘terug de maatschappij in’ te komen.
Marco Betman, voorzitter van onze stichting, begeleidt hem als beroepskracht van Stimenz. Hij legt uit wat de knelpunten in onze samenleving zijn, waardoor jongeren tussen wal en schip raken.

Een heel boeiend item. Kijk het hieronder!

 

We zijn jarig, dus trakteren we! Helpt u mee?

Onze stichting bestaat vijf jaar, en dat vieren we natuurlijk het best door iets te doen voor onze doelgroep. Dat is tenslotte de reden van ons bestaan. Daarom zijn we heel blij dat we dankzij verschillende giften tegoedbonnen kunnen uitdelen.

We hebben in totaal 300 waardebonnen waarmee jongeren kleding of eten kunnen kopen. Zo’n gift betekent heel veel voor een jongere die het moeilijk heeft, of die een nieuw leven aan het opbouwen is. Natuurlijk omdat er spullen mee gekocht kunnen worden, maar ook vanwege het gebaar.

Mocht u ook een bijdrage willen leveren, dan is dat zeer welkom! U vindt op deze site onder meer een donatieknop, maar ook ons rekeningnummer.

Een uniek kunstwerk bemachtigen en tegelijk jongeren helpen? Bieden maar!

Het jaar loopt ten einde. Een verwarrend jaar voor veel mensen.
Het jaar waarin onze stichting 5 jaar bestond en het geplande symposium helaas geen doorgang kon vinden.

Wat wel doorgang kan vinden is de online veiling:

Kerstveiling 2020


Biedt u mee op een van de kunstwerken van Jack Limburg van Jack’s art?
Dit kan tot maandag 28 december 20.00 uur.

De foto expositie in Foenix met werk van Roelof Rump werd op 10 december
geopend door wethouder Maarten van Vierssen, maar is nu gesloten. Zodra
Foenix weer open mag kunt u tijdens openingsuren de expositie bekijken.
Deze blijft hangen tot eind februari.

Met vriendelijke groet,

namens het bestuur van de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn,
Marco Betman

 

Vijf jaar Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn: hoe staan we ervoor?

De plannen waren groots, om het vijfjarig bestaan van de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn te vieren. We hadden onder meer een boeiend symposium in petto waaraan mensen uit de landelijke en lokale politiek zouden deelnemen, professionals uit de hulpverlening en andere belangstellenden. Zo hadden we nog meer activiteiten bedacht; alles met het doel om onze doelgroep verder onder de aandacht te krijgen – en daarmee uiteindelijk te helpen. Corona heeft ervoor gezorgd dat we deze plannen even moeten parkeren. Via onderstaande film staan we toch stil bij ons eerste lustrum. Onder meer twee jongeren die we hebben geholpen, doen hun verhaal. Het kijken en delen waard dus!

Komt dat zien! Bijzondere foto’s omdat we 5 jaar bestaan!

De Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn bestaat vijf jaar. Om daar bij stil te staan is er een foto-expositie ingericht in kringloopwinkel Foenix op de Zwitsal. Er zijn bijzondere beelden te zien die de Apeldoornse fotograaf Roelof Rump maakte voor het boek Buitenspel en van de radar verdwenen. Donderdag 10 december openden wethouder Maarten van Vierssen en onze voorzitter Marco Betman de tentoonstelling. De foto’s zijn, als de lockdown voorbij is, tot eind februari 2021 te bekijken. Een aanrader!

,,Het is een mooie tentoonstelling van ogenschijnlijk normale jongeren. Maar helaas is het leven van deze jongeren vaak niet normaal. Ze zwerven van bank naar bank en slapen soms zelfs op straat. En dat alles is prachtig in kaart gebracht door Roelof Rump, de bekende Apeldoornse fotograaf die helaas in 2019 plotseling is overleden”, aldus wethouder van Vierssen.

De foto’s laten de wereld zien van de zwerfjongeren. Jongeren die er vaak voor de buitenwereld keurig uitzien, maar die ondertussen wel op straat leven of van bank naar bank zwerven bij vrienden en geen eigen dak boven hun hoofd hebben. Dit alles is prachtig in beeld gebracht in het boek buitenspel, gemaakt door Roelof Rump en Stimenz. De expositie is dan ook een eerbetoon aan de bekende Apeldoorner.

03-12-2020 – Bied mee op 2 kunstwerken van Jack Liemburg!

De Stichting organiseert een online veiling van 2 kunstwerken van Jack Liemburg. Deze zullen niet misstaan in jouw huis of kantoor. Laat de jongeren niet in de kou staan met kerst. klik hier om naar de online veiling te gaan

 

Een bijzondere stadswandeling: op pad met een zwerfjongere

Hoe, en waar leven zwerfjongeren? Wie dat uit eerste hand wil horen, kan nu mee op een bijzondere stadswandeling in het centrum van Apeldoorn. Vier voormalig zwerfjongeren zijn beschikbaar als gids. Zij geven een rondleiding van ongeveer een uur langs plekken die een rol spelen in het leven van zwerfjongeren. Dit is een project van Stichting Vagebond en onze stichting. Boeken kan hier, via de Apeldoornse site van de stichting.

Het Reformatorisch Dagblad schreef er een mooie reportage over. Die is hier te lezen.

 

Stuur een toffe kerstkaart en help meteen onze jongeren

Illustrator Marit van Buchem en de soroptimisten Apeldoorn hebben een prachtige kerstkaarten-actie voor onze jongeren opgezet. Via www.maritvanbuchem.nl en soroptimistapeldoorn@gmail.com zijn de vrolijke kaarten te bestellen. Een pakje van zes kaarten kost slechts 6 euro. Voor 3 van die setjes betaalt u 15 euro. De eerste twintig mensen die bestellen krijgen er ook nog een leuk cadeautje bij!
En is het niet juist in deze tijd geweldig om eens extra aandacht aan een familielid, vriend, buur of bekende te besteden?

Onze jongeren gaan het theater in!

Deze maand zijn onze jongeren van start gegaan met het volgen van dans-, zang- en theaterlessen bij Het Gelders Productiehuis. Zeven maanden lang krijgen de jongeren elke zaterdagmiddag les. Om aan het einde van het project in het theater te staan met een zelfgemaakte voorstelling.
De lessen worden verzorgd door regisseuse Elza-Lotte Diderik, choreografe Mireille Bolier en zangcoach Lotte van Drunen.

Het project is een samenwerking tussen Het Gelders Productiehuis en Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn en geïnitieerd door Joji Na en Marco Betman. Er wordt nauw samengewerkt met Joji Na School of Arts en Tim Koldenhof Producties. De titel van het project is Kairos (vrij vertaald naar ‘nieuwe kansen pakken op het juiste moment’).

De jongeren worden uitgedaagd zich binnen de verschillende disciplines en muziekstijlen creatief te ontwikkelen. Van hip hop tot popliedjes en van scènes tot personages.
Lijkt het je ook leuk om hier aan mee te doen? Meld je dan bij Marco Betman van Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. Je bent van harte welkom!

 

Zin in een mooie rit? Rijd mee, geniet en help onze stichting!

Laurens Sietsma heeft met een groep mede-studenten van Nyenrode een geweldig initiatief genomen. Om onze stichting te helpen hebben zij een corona-proof zomerrally op poten gezet. Hiermee kunt u een leuk dagje uit beleven en tegelijkertijd een goed doel steunen.

Alles wat u hoeft te doen is hier te klikken om uit te komen bij een prachtige route over de Veluwe en door de IJselvallei. Er zijn startpunten in Apeldoorn en Zutphen. De 25 euro deelnamegeld komt volledig ten goede aan onze stichting.

U ontvangt:

• Een prachtige route van zo’n 150 km over de mooiste wegen in de omgeving van Apeldoorn.
• Startpunten in Apeldoorn en Zutphen. U kiest waar en wanneer u wilt beginnen.
• Digitaal routeboekje met diverse mogelijke stops op de route.
• Vrolijk uitje voor de hele dag.
• Een digitaal antwoordformulier met leerzame vragen.

We hopen op veel animo en danken Laurens en zijn studiegenoten zeer voor al hun inzet!

 

Uitgerust beginnen aan een nieuwe start

De jongeren uit onze doelgroep moeten vaak vanaf de basis aan een nieuwe start beginnen. Anders gezegd: ze hebben weinig. Deze jongeman heeft weer een eigen woonruimte gevonden en ook hij kon niet alles wat hij nodig heeft, zelf betalen. We zijn blij dat onze stichting hem een goede nachtrust kan bieden, zodat hij uitgerust aan zijn toekomst kan werken.

 

Wil je ons helpen? Stuur zo’n mooie kaart!

De soroptimisten in Apeldoorn hebben onze stichting een geweldige cheque met een waarde van maar liefst 2000 euro geschonken. Fantastisch. En dat is niet alles: de opbrengst van de verkoop van deze kaarten (zie de foto) gaat ook naar onze doelgroep. Meer informatie is via soroptimistapeldoorn@gmail.com te krijgen. Soroptimisten bedankt!

 

Op naar een eigen stek

Deze twee toppers hebben een eigen woning gevonden. Hoe mooi is het dat onze stichting ze op weg kan helpen met wat spulletjes van de bouwmarkt! Zo kunnen ze er echt hun eigen plekje van maken.

 

Vijf waardebonnen voor jonge ouders, fantastisch!

Wij zijn blij met alle hulp: financieel, of in natura. Van Beermann Outlet mode hebben we vijf tegoedbonnen gekregen, elk met een waarde van 100 euro. Fantastisch! Deze hebben wij aan jongeren met een baby gegeven. De ontvangers zijn er heel blij mee. Zeer veel dank aan deze ondernemer!

 

Een fris begin

Op allerlei manieren proberen we jongeren die het lastig hebben, een steuntje in de rug te geven. Het liefst bij het maken van een nieuw begin. Daarom hebben we deze jongedame schoonmaakspullen gegeven om haar net nieuwe woning netjes te kunnen maken.

 

Smullen maar…

Een keer jezelf verwennen met een extra lekkere maaltijd: dat kunnen jongeren uit onze doelgroep binnenkort. We hebben bij de Pastazaak 100 tegoedbonnen gekocht om aan hen te geven. Alvast: eet smakelijk!

 

Nieuw leven! Wij helpen met een kolfapparaat

De hulp van onze stichting kan allerlei vormen hebben. De overeenkomst is in elk geval dat die altijd praktisch is. Onlangs hebben we een jong stel uit onze doelgroep blij kunnen maken met een kolfapparaat. Het paar is er heel blij mee. We wensen hen heel veel geluk met hun kleine!

 

Werken aan je toekomst

De jongedame op deze foto hebben we blij kunnen maken met een nieuwe laptop. Dat was mogelijk dankzij de medewerking van Computersupport Apeldoorn. Met deze computer kan ze haar opleiding op een goede manier vervolgen, en zo werken aan haar toekomst.

 

Tijd voor ontspanning

We gaan 27 jonge dames uit onze doelgroep een tegoedbon van de Douglas geven. We hopen dat een lekker geurtje, make up of een ander product voor persoonlijke verzorging, kan helpen bij het ontspannen in deze ook voor hen lastige en spannende tijd.

 

Waardebonnen-actie is ,,even een lichtpuntje” voor onze jongeren

,,Mijn mond viel open. Ik was er zo blij mee. Het kwam precies op het juiste moment. Door onder andere mijn angststoornis ging het even niet zo lekker met me. Dit was even een lichtpuntje.” De 20-jarige Sharon vertelt op de website van het Oranjefonds wat de waardebonnen-actie van onze stichting voor haar betekent. Het Oranjefonds heeft er een duidelijk verhaal over geschreven. Dat is hier te vinden.
Dat onze actie met waardebonnen de aandacht trekt merken we aan giften die we mogen ontvangen. Zoals eerder gemeld zijn we erg blij met alle donaties!
De Stentor heeft eveneens aandacht aan onze actie besteed. Sharon komt ook in de krant aan het woord. En namens de stichting vertelt voorzitter Marco Betman over het hoe en waarom. Het mooie artikel is hier te lezen.

 

 

Een laptop om alles weer op een rij te kunnen zetten

Een leven zonder computer: het is in deze tijd haast ondenkbaar. Daarom zijn we blij dat we een jongedame aan een nieuwe laptop hebben kunnen helpen, zodat ze haar zaken weer kan regelen. Deze gift was mede mogelijk dankzij computersupport Apeldoorn (computersupport-apeldoorn.nl). Geweldig!

 

 

Leuk: kunnen helpen bij een nieuw begin

Een jongere uit onze doelgroep heeft een kamer gevonden. Een mooie stap naar een stabieler leven. Maar bij het inrichten van zo’n woonruimte komt natuurlijk nogal wat kijken. We zijn blij dat de stichting haar daarbij heeft kunnen helpen. Zo is dit kastje via Marktplaats op de kop getik. Verder hebben we haar blij kunnen maken met onder meer borden, kopjes, bestek en beddengoed.

 

 

Fantastisch: steun voor onze waardebon-actie

Van het bedrijf A-VISION Onderwijsadvies en Begeleiding hebben we een cheque mogen ontvangen van maar liefst 1000 euro. Daar zijn wij zeer blij mee. Dat geldt ook voor de prachtige bijdrage die het Oranjefonds (oranjefonds.nl/vrienden) aan ons heeft toegekend. Daarnaast hebben particulieren geld overgemaakt voor de waardebonnen-actie die we in deze corona-tijd uitvoeren. Zie het bericht hieronder voor meer informatie daarover. Alle gevers ontzettend bedankt! We zijn er, met onze doelgroep, sprakeloos van.

 

Waardebon voor jongeren die klem zitten door corona-maatregelen

De jongeren uit onze doelgroep worden geraakt door alle maatregelen die – terecht – zijn genomen om het corona-virus in te dammen. Zo zitten sommigen thuis van een net verworven baan. Anderen durven minder goed aan te kloppen op de plekken waar ze normaal hulp vinden. Onze stichting heeft besloten om deze jongeren te helpen. Ze krijgen van onze Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn een tegoedbon van 30 euro om eten te kopen. We proberen met deze actie zo’n 60 jongeren te helpen. Alle ondersteuning hierbij is uiteraard zeer welkom!

 

 

Aandacht in de Volkskrant voor onze doelgroep

De Volkskrant heeft een mooie reportage geplaatst die een inkijkje geeft in de wereld van onze doelgroep. Outreachend hulpverlener Marco Betman van Stimenz, oprichter en voorzitter van onze stichting, nam een verslaggever mee op pad en liet zien wat zijn collega Stijn Nijhof en hij zoal tegenkomen. En wat dus de leefwereld is van (een deel van) onze doelgroep.
Het verhaal is hier te lezen. Aanrader!

 

 

Collecte komt ten goede aan onze jongeren

De Grote Kerk in Apeldoorn heeft onze stichting verrast met liefst 2248 euro. Dat is de opbrengst van een collectie die met Kerstmis in de kerk is gehouden. We zijn heel dankbaar voor deze gift; daarmee kunnen we weer mooie dingen doen voor onze doelgroep.

 

 

 

Zes slaapzakken voor een warme nacht

Dankzij speciale slaapzakken kan een aantal jongeren uit onze doelgroep in elk geval warm en droog slapen, waar ze de nacht ook doorbrengen. We zijn dolblij dat zowel de Stichting Meisjesweeshuis Apeldoorn als de Stichting Het Gebroeders Bakkers Weeshuis zes van dit type zakken beschikbaar heeft gesteld.
De winddichte slaapzakken zijn ontworpen door Sheltersuit. Dit is natuurlijk geen structurele oplossing voor een zwerfjongere, maar als er geen plek is in de maatschappelijke opvang, helpt het in elk geval de nacht zo goed mogelijk doorkomen.

 

 

Inmiddels worden de slaapzakken daadwerkelijk gebruikt in de Apeldoornse buitenlucht, zo hebben we vastgesteld (zie de tweede foto).

In Nederland zijn te weinig plekken om alle zwerfjongeren een goed onderdak te bieden.

 

 

 

 

 

Iets nieuws om aan te trekken – een echte opkikker!

De komende tijd gaat onze stichting met een aantal jongeren nieuwe kleding kopen. De jongeren uit onze doelgroep kunnen dit soort dingen normaal gesproken nooit doen. Uit ervaring weten we dat ze dit een boost geeft: ze worden er echt heel blij van. De aandacht die we aan hen besteden doet al goed, en er representatief uitzien is goed voor het zelfvertrouwen. Zeven jongeren mogen ieder 100 euro besteden.

 

 

 

 

 

Onze stichting op tv – kijk het hier terug!

Onze stichting heeft zichzelf mogen presenteren op TV Gelderland. Een paar jongeren uit onze doelgroep en Marco Betman namens de stichting waren onlangs bij Omroep Gelderland voor opnames voor het programma ‘Kerst vier je samen’. Als je op de foto onder dit bericht klikt, kom je op een pagina waarop je het filmpje kan bekijken.
En we houden er nog iets anders leuks aan over: zanger Frans Duijts, die het programma mede presenteerde, gaat een aantal jongeren uitnodigen voor een van zijn concerten.


Klik op deze foto om het item te bekijken

 

Nysingh zeer bedankt!

We kunnen onze doelgroep weer extra helpen dankzij een gulle gift van advocaten- en notarissenkantoor Nysingh. We mochten liefst 1000 euro in ontvangst nemen. Zeer bedankt!

 

Slapen zonder zorgen

De jongeman op deze foto heeft een lastige periode achter de rug, waarin hij onder meer een aantal weken op straat heeft geleefd. Sinds kort heeft hij zijn eigen kamer. Zijn droom was om een slaapbank te hebben waarop hij zonder zorgen kan slapen. We zijn blij dat onze stichting heeft kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van die wens. Het helpt bij een nieuwe start, op weg naar stabiel leven.

 

Prachtige bijdrage van Kiwanis

Serviceclub Kiwanis heeft ons verrast met een prachtig bedrag. De opbrengst van een evenement, 2500 euro, komt volledig ten goede aan onze doelgroep. Samen met een jongere hebben we iets verteld over onze doelen, en hebben we die geweldige gift symbolisch in ontvangst mogen nemen. Hartelijk bedankt!

 

Hulp bij een opleiding

De jongedame op de foto hieronder heeft sinds een paar maanden een eigen woning. Nu zet ze volgende stappen naar een nieuw leven: ze volgt een opleiding tot dierverzorger. Daarbij is een laptop onontbeerlijk. We zijn heel blij dat onze stichting haar daarmee heeft kunnen helpen.

 

Geweldige cheque van Rouwenhorst

Onze stichting heeft een cheque van liefst 3000 euro gekregen. Tijdens een herdenkingsdienst in Orpheus, georganiseerd door rouwcentrum Rouwenhorst, is een collecte voor ons gehouden. We zijn vanzelfsprekend ontzettend blij en dankbaar voor deze gift. We kunnen er mooie dingen mee doen voor onze doelgroep.

 

Net naast de hoofdprijs, maar trots!

Onze stichting was dit jaar genomineerd voor de Apeldoorn Business Awards 2019. We hebben de titel niet gewonnen, maar we zijn apetrots dat we uit honderden bedrijven en andere organisaties naar voren zijn gekomen. Niet vanwege onszelf, maar omdat we hiermee onze doelgroep en onze doelstellingen weer onder de aandacht hebben kunnen brengen.

 

 

 

Fantastisch, Albert doet op buitengewone manier mee aan vierdaagse voor zwerfjongeren

Apeldoorner Albert Eckhardt (71) heeft afgelopen week op indrukwekkende wijze geld opgehaald voor onder meer onze stichting, door de Nijmeegse vierdaagse te lopen.

Alsof de tocht al geen prestatie op zich is, legde Albert zijn kilometers af op slippers. Bovendien ondernam hij de tocht terwijl onlangs zijn blaas is verwijderd. Extra bijzonder dus dat hij dan ook nog aan anderen denkt. ‘Als oud politieagent had ik veel te maken met dak-en thuislozen en vandaaruit wil ik mij inzetten voor de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn’, motiveert hij op de speciale actiepagina van de vierdaagse. Het heeft het prachtige bedrag van 460 euro opgeleverd, waar we heel blij mee zijn.

Albert, geweldig dat je dit wilde doen! Ontzettend bedankt!
Wie alsnog iets wil bijdragen kan naar deze pagina gaan.

 

Zwerfjongeren rennen betere toekomst tegemoet

Wekelijks samen hardlopen, gezonder leven en, misschien wel het meest belangrijk, ergens bij horen. Een groep zwerfjongeren in Apeldoorn heeft het de afgelopen twee jaar ervaren door mee te doen aan het hardloopproject van Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn is blij met ons project, en besteedt er daarom aandacht aan via haar eigen media. Op de website van de gemeente Apeldoorn vertelt Marco Betman hoe jongeren hun grenzen verleggen, onder meer met deelname aan de Midwinter Marathon Apeldoorn. “Ik heb ze daar echt huilend over de finish zien komen. Gewoon van emoties, om wat ze hebben gepresteerd. Dat ze mij om de hals vlogen van “Marco, ik ben zo trots op mezelf”, daar krijg ik echt kippenvel van.”
Het hele verhaal is hier te lezen.

 

Nick haalt prachtig bedrag op voor onze stichting

Nick Palapessy heeft door op 7 april de marathon van Rotterdam te lopen, een geweldig bedrag opgehaald voor onze stichting. Hij liet zich namelijk sponsoren; daar lees je hier meer over. De opbrengst is maar liefst 1844,91 euro! Een bedrag waar we Nick en zijn sponsors zeer dankbaar voor zijn. Geweldig! Wie Nick alsnog wil sponsoren kan dat via deze link doen.
Overigens was de marathon van Nick in meer opzichten geslaagd: hij liet een nieuw persoonlijk record noteren van 3.40,42.

Ander nieuws:

jongeren zetten zich in voor ander goed doel
* fantastische bijdrage van www.pinguinsontour.nl
* een leuke avond uit voor twee jongeren

 

Een steuntje in de rug

Een paar extra boodschappen. Een tweedehands computer om mee te kunnen in de digitale samenleving. Spellen, omdat ook ontspanning hoort bij het weer opbouwen van je leven.
Met dit soort extraatjes wil de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn een heel kwetsbare doelgroep een steuntje in de rug geven, naast de reguliere hulpverlening.

Op deze site leggen we u graag uit wat de situatie van zwerfjongeren in Apeldoorn is, en hoe we proberen hen verder te helpen en af en toe hun zorgen te laten vergeten.

Contact met de stichting is mogelijk via
info@stichtingzwerfjongerenapeldoorn.nl
Er is ook een Facebook-pagina van de stichting.